Öklek parazita


Mit fogtam? Molnár Kálmán, Dr.

Élet és Tudomány, 6.

Székely Csaba és Dr. Weiperth András Mit fogtam? Ez az oldal olyan fényképek és üzenetrészletek felhasználásával készül, amelyeket látogatóink küldenek be hozzánk, segítséget kérve egy-egy szokatlan megjelenésű példány vagy számukra ismeretlen hal azonosításához, egyben hozzájárulnak a beküldött anyag közzétételéhez.

Halfotóikat és kérdéseiket a haltanitarsasag gmail.

Élet és Tudomány, 1951 (6. évfolyam, 1-52. szám)

A beérkező öklek parazita szakembereink öklek parazita e-mailben válaszolnak, de a közérdeklődésre számot tartó kérdéseket a honlapunkon is szerepeltetni fogjuk.

Tisztelt Haltani Társaság! Szeptember elején egy horgásztóból fogtam ezt halat. Elsőre széles kárásznak véltem, de a mérete láttán gyanú ébredt bennem. Kérem, segítsenek a faj meghatározásában. Tisztelettel: E. A képen inkább egyenesnek látszik. Erre tekintettel és a viszonylag kis testmagasság alapján a hal szerintünk ezüstkárász Carassius gibelio. Augusztus én egy olyan sügért fogtam az egyik hazai víztározóban, melyet pár hónapja egyszer már valószínűleg megfogtam.

Vannak öklek parazita, de nem tudom eldönteni, hogy tényleg azonos-e a képen látható két hal.

Segítségüket előre is köszönöm. Mindezek alapján biztosra vehető, hogy mindkét kép ugyanarról a halról készült. Ezt a halat a tavunkból emeltem ki a meritővel. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen hal lehet.

Mert a tavunkban van ponty, kárász és koi. Tisztelettel: F. A képen tehát egy sötétebb színű, fiatal ezüstkárász látható Carassius gibelio. Legyenek szívesek meghatározni a képen látható halfajt.

Én vágó durbincsnak nézem, de lehet, hogy tévedek. Zala megyében, a Kerkába torkolló és lassú folyású Cserta patakból került elő. Üdvözlettel: B. Egyetértünk tehát a tippjével, a hal vágódurbincs Gymnocephalus cernua.

A hal nagyon mohón kapott és intenzíven ellenállt a horgon. Apró fogai vannak.

Várom megtisztelő válaszukat arról, hogy milyen faj lehet. Tisztelettel: V. A Közép-Amerikából származó díszhalat, melyet egy felelőtlen akvarista telepíthetett be, öt éve mutatták ki a Hévízi-tó elfolyó vizéből, ahol meghonosodott. Kérem legyenek szívesek megmondani, hogy a mellékelt felvételen halványfoltú vagy fenékjáró küllők láthatók-e. A halak Göcsejben, a Cserta-patakból kerültek elő. Tisztelettel: B.

Ezt a fajt azonban pár éve genetikai vizsgálatok alapján három fajra bontották. A gond az, hogy ezek külsőre egyformák, csak genetikai vizsgálattal vagy elterjedési területük alapján különböztethetők meg.

Az igazi fenékjáró küllő tőlünk északra él, míg a Tisza vízrendszerében a tiszai küllő Gobio carpathicusa Dunában és a dunántúli vizekben pedig a dunai küllő él Gobio obtusirostris. Szorosan véve ez utóbbi lene a fotón lévő halak neve, de mivel a szétbontással nem minden kutató ért egyet, a fenékjáró küllő név továbbra is használatos az utóbbiakra is.

Nálunk ezek főként patakokban vagy kis öklek parazita élnek. A Dunában fogtam egy paducot, aminek a belső szerveit egy fekete szövet hálózza be. Érdeklődöm, hogy mi lehet ez, illetve fogyasztásra alkalmas-e a hal. Nagyon szépen köszönöm a válaszukat, S. Emiatt Tiszafüred környékén a hal egyik népi neve feketebélű, egy másik pedig tintabélű.

Rhodeus sericeus amarus Bloch Alig él nálunk még egy hal, amely kecsesebb vagy színpompásabb lenne, mint a szivárványos ökle, népies nevén; keserűökle, keserűhal, lapistyán, laponya, petike hal, pohé, sáraglya, Szt. Péter hala, ökle. Ezek a halak képviselik a nálunk élő legkisebb pontyféléket és emellett életmódjuk az összes között a legérdekesebb. Leírás Ez az 5, legfeljebb cm hosszúságú törpe pontyféle halacska színeinek szépségével messzire túlszárnyalja a híres aranyhalat.

Utóbbi vicces magyarázata ez volt: Noé apánk üvegéből kiitta a tintát. A képen látható példány esetében a hártya szinte teljesen fekete. Ez ritka, de nem rendkívüli. Az ellenben érdekesség, hogy talán egy korábbi hasüregi gyulladás következtében a hártya néhol hozzánőtt az úszóhólyaghoz, s boncoláskor a hasfalról leszakadva olyan képet mutat, mintha behálózná a belső szerveket.

Ettől függetlenül a hal fogyasztható. Már nem az első eset, hogy Szarvason, a Kákafoki-Holt-Körösből ilyen halat fogok.

Dr Kunosic - Paraziti su uzrok vecine bolesti / O-Ring metoda - DJS - (TV Happy 05.03.2019)

Azért fordulok a társasághoz, mert érdekel, hogy a "jászbalin" milyen hal. Tisztelettel: Cs. A balinjász esetén fordított a helyzet, inkább balinra hasonlít. A képen látható hal szájállása és szájmérete átmenetet képez a szülőké között, pikkelyzete inkább a jászkeszegre jellemző, egészében azonban a balint idézi.

Üdvözlünk a Fisch.hu-n!

Ebből következően úgy véljük, hogy egy öklek parazita Leuciscus aspius x Leuciscus idus. Egy másik csoportból hozom a képet. Megoszlik a vélemény, miszerint a hal fiatal domolykó vagy szélhajtó küsz. Kérem segítsenek a meghatározásban! Tisztelettel, S. Ez már önmagában elég lenne a küsz kizárásához, de további megerősítést ad, hogy a küsz hátúszója a hasúszónál sokkal hátrébb kezdődik, itt viszont mindkettő szinte egy vonalban.

A hal tehát domolykó Squalius cephalus, korábban Leuciscus cephalus. Segítségüket kérem az alábbi halfaj beazonosításában.

A halat a békéscsabai Fás-tón fotózták. Bár a fotók nem a legélesebbek, de jól kivehetők rajta a öklek parazita ismertetőjegyei. Véleményem szerint a képen egy pisztrángsügér-ivadék látható, de ebben nem vagyok biztos.

  • Miután nemazol férgek kerülnek ki
  • A laposférgesség parazitálja az ember kezelését
  • Mihez vezetnek a paraziták
  • A képen látható hal esetében azonban se a pikkelysorok száma, se a hátúszó hossza nem tér el a bodorkára jellemző értékektől, ezért az összeívás kizárható.