Koplaló szájszag, Kétségbeesett vagyok - Emésztőrendszeri megbetegedések


Egészség Friss és üde a lehelete?

Koplaló szájszag különböző baktériumtelep együttese képez bakteriális plakkot, vagyis baktérium mikrokolóniákból álló biofilmet. A plakkot alkotó mikroorganizmusok száma, elhelyezkedése, jellegzetes anyagcsere aktivitása határozza meg annak az anyagcsere végtermékeknek a kialakulását, mint például a hidrogén szulfát, tiolok, merkaptánok, aminek jellegzetesen kellemetlen szaga miatt fordul a beteg orvoshoz. A bűzös leheletet az orvostudomány az alábbi formákban említi: Foetor ex ore: bűzös lehelet —csak nyitott száj mellett érezhető, okozója szájüregi probléma Halitózis: a kilélegzett levegő kellemetlen szagú, csukott szájjal történő kilélegzés esetén is Parosmia: szagok hallucinációja különböző ideggyógyászati és pszichiátriai betegségekben Lehetséges okok: A rossz lehelet leggyakoribb oka baktériumtelep, ami valamilyen anyagon tenyészni tud. A szájüregi plakk elsősorban a fogak felszínén alakul ki, de felfedezhető a fogínyárokban, valamint a nyelv hátsó felszínén a nagy ízlelőbimbóknál.

A nőket és férfiakat egyaránt sújtja, többségüket csak esetenként, 25 százalékukat rendszeresen. A kor előrehaladtával azonban romlik a helyzet.

A fogszuvasodás és ínysorvadás után a felnőttek leggyakrabban a kellemetlen leheletre panaszkodnak. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy ennek külső és belső okai vannak.

honnan tudják az emberek, hogy férgeik vannak

A külső okok közé tartozik a dohányzás, alkohol, foghagyma, hagyma és néhány fűszer fogyasztása. Legjobb, ha kerüljük ezeket az élelmiszereket. Az esetek 3 százalékában a mandula, százalékában az orr, százalékban a száj valamilyen betegsége okozza a rossz szájszagot.

boncolási helminták

A legfőbb ok mégis a fogszuvasodás. Okozhat kellemetlen szájszagot továbbá a légzőrendszer betegsége, valamilyen daganatos betegség, máj- és vesebaj, valamint cukorbaj is.

Tény, hogy a nem megfelelő szájhigiénia ételmaradékok a fogak közöttaz ínysorvadás, a nem megfelelő fogászati beavatkozás, a szájon át való légzés, a koplalás, a sok beszéd, bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kellemetlen leheletet.

Médiaajánlat Kedves Látogatóink!

Kevesen tudják, hogy a szájszag egyik forrása a nyelv hátsó része, amelyet a nyál nem tisztít kellőképpen, s ennek következtében a baktériumok koplaló szájszag rajta. Ha a nyelvről eltávolítjuk a lepedéket, 50 százalékkal csökkentjük a szájszag kialakulásának lehetőségét.

ostorférgek és diagnosztikájuk rossz lehelet fájdalma a jobb hypochondriumban

Hogyan szüntethetjük meg a szájszagot?