Kék sajt. Kékek, büdösek, csodálatosak


Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló ismertségre tett szert az "olasz Roquefort" a Gorgonzola, illetve az angol Stilton, nálunk pedig Márványsajt néven készítik a tejüzemek.

Kékpenészes sajtok

Kialakulásában kék sajt szerepe van a Roquefort környéki barlangoknak és pincéknek, ahol a zöld nemespenész természetetesen tenyészik. Eredetileg csak zsíros juhtejből készítették, ma már bármelyik zsírdús tejből és ezek keverékéből készül. Sajtkultúra: Egy kapszula tartalma 10 liter tej feldolgozásához elegendő. A kapszulát széthúzzuk és a porformájú kultúrát, egy kevés langyos vízben feloldjuk a bekeverés előtt perccel.

Ezt az oldatot kell bekeverni a °C-ra előmelegített tejbe. Előérlelés: 10 perc érlelés, pihentetés következik.

Keress receptre vagy hozzávalóra Az igazi kéksajt Határozott, erős, sós íz, kékes, zöldes gombatelepek jellemzik a kéksajtokat.

Tej beoltása: °C- on beoltjuk a tejet. Alvadék vágása: Az alvadékot 4x4 cm-re vágjuk majd tovább aprítjuk ,5 cm-es rögnagyságig. Ülepítés: perc ülepítés következik.

3 érv az egészséges kéksajt mellett

A leülepedett alvadékról a savó nagy részét leszedjük. Formázás: Az alvadék rögöket megfázatással, vagyis a rögök rövid idejű levegőztetésével kezdjük. Kezünkkel lazán átforgatjuk, átszellőztetjük az alvadékot.

Majd formákba szedjük, és önsúllyal préseljük, vagyis súlyt nem teszünk rá. Csak a felső réteg nyomja az alsó réteget.

Jelenlegi hely

Az első fordítás kb. Magas formát használjuk, mert a csöpögtetés alatt, jelentősen csökken a sajt magassága.

FURCSA AMCSI KAJÁK #5 BARBIVAL

Az alvadék "megfázatásának" célja, hogy az alvadék rögök felszíne kissé visszahűljön, ami röghézagos sajttésztát eredményez. Később ezekben a hézagokban tud elindulni a penész képződése.

a lábujjak között megreped a bőr paraziták a belekben melyek a tünetek

Illetve a hézagokon keresztül juthat el az oxigén a penészhez. Ezt erősíti a pikírozás.

Kékek, büdösek, csodálatosak

Az első 12 órában legalább 6x megforgatva a sajtot. Sózás: Szárazon kék sajt a sajtot, vagyis kívülről jódmentes tiszta Trichomonas és ureaplasmosis sóval dörzsöljük és forgatjuk 5 napon át.

Táfelspicc Ennek a viszonylag könnyen elérhető alapanyagnak kóstoltuk meg a szinte bárhol beszerezhető, szupermarketekben értékesített példányait. Aminek örültünk: kaptunk szupermarket pultjában eredetvédett sajtot. Ami miatt szomorúak voltunk: a három legnagyobb ágyú, a gorgonzola, a roquefort és a stilton közül egyet sem sikerült beszereznünk adott keretek között.

Az első napon mindenhol bedörzsöljük a sajtot apró szemű sóval, majd a 2. Következő nap, a maradék sót amit nem szívódott be a sajtba, kezünkkel leseperjük, és szárazra töröljük.

kék sajt rossz lehelet paraziták nyomai a testben

A sózóhelyiségben a sózás ideje alatt ° C körül legyen. Az összesen felhasznált só mennyisége kb.

férgek a földben élnek

Pikírozás: 3 nap alatt 2-szer. Ez azért nagyon fontos, mert a penész levegőn tud csak szaporodni, és ezt a légcsatornákon keresztül tudjuk biztosítani.

  • Április
  • Rossz leheletet hányt reggel
  • Mitől kék a kéksajt? És hogyan készül? - Magazin | Ízes Élet - Gasztronómia a mindennapokra
  • Az igazi kéksajt | konyhatunderleszek.hu

Erre pl. Láthatóan a sajt külsején is elkezd  a penész szétterjedni. Ekkor a sajtunkat alufóliába csomagoljuk, és további hétig hidegben, °C-os helyen a hűtő felső polcán érleljük. A sajtokat naponta átforgatjuk.

új gyógyszerek a helminták ellen