Férgektől ugrálva, A hosszú élet titka – ne hagyjuk ugrálni génjeinket


Férgek a testben, hogyan lehet megtudni

A hosszú élet titka — ne hagyjuk ugrálni génjeinket Az örök élet titkának kutatása a tudomány történetének egyik vissza-visszatérő motívuma. Mai tudásunk szerint ez a cél nem érhető el, de mennyire hosszabbítható meg az élettartamunk? Férgektől ugrálva nem élhetünk — de élhetünk-e sokkal tovább? Születésünktől kezdve mindannyian öregszünk.

férgektől ugrálva

Ezt molekuláris folyamatok okozzák: sejtjeinkben rossz szerkezetű fehérjék halmozódnak fel, amelyek nem képesek eredeti funkcióikat betölteni.

Azt, hogy szervezetünk milyen molekulákat — pl.

  1. Férgek kezelése szegfűszeggel
  2. A kerekférgek jelenlétének jelei - Hogyan szerezhetek be helmintákat?
  3. Paraziták a lábakon és a karokon

A DNS-t úgy képzelhetjük el, mint egyfajta számítógépes programot, amely utasítja testünket az élethez szükséges anyagok termelésére, megújítására. A DNS is egy molekula, alkotóelemeinek sorrendje az egyedre jellemző — nem véletlenül alkalmazzák ezt egyfajta modern ujjlenyomatvételi technikaként rendőrségi nyomozásokban is. A fehérjék termelését a DNS géneknek nevezett szakaszai irányítják.

Férgektől ugrálva a gén bármilyen okból sérül, akkor hibás parancsokat fog tartalmazni a számítógép-program, és olyan anyagok jönnek létre, amelyekkel sejtjeink vagy nem tudnak mit kezdeni, vagy kifejezetten károsak számára. Ez áll az öregedés hátterében.

férgektől ugrálva galandféreg galina

Génjeinkben van a hiba Dr. Vellai Férgektől ugrálva tanszékvezető professzor irányításával a nem öregedő sejtek pl.

A hosszú élet titka – ne hagyjuk ugrálni génjeinket

Sikerült meghatározniuk a szabályozó gének egy olyan sorozatát, amely kizárólag a nem öregedő sejtekben működik, az öregedőkben pedig inaktív. E génsorozat - a számítógépes program - szerepe az ún. Ezek azok a genetikai elemek — az ember örökítő anyagának közel felét ilyen mozgó genetikai elemek alkotják — amelyek képesek a DNS egyik szakaszából a másikba áthelyeződni.

Az áthelyeződés során pedig előfordulhat, hogy az így áthelyeződő gén beékelődve felülír egy másik, más célra szolgáló gént — ugyanúgy, ahogy mi óvatlanul felülírunk egy fájlt a pendrive-unkon.

Emberi férgek a kerekférgek tünetei A férgek jelenlétének fő jelei Férgek, szalag, buborékcsomagolások A nőknél a fogyás fő oka Férgek, szalag, buborékcsomagolások Similar posts A kerekférgek jelenlétének jelei Intelligencia és munka - az ugráló paraziták ellen A férgek jelenlétének megállapítása fiatal korban meglehetősen nehéz, a test gyenge és hajlamos a támadásra. Az élet első két hónapja, amikor az immunitás még mindig gyenge az állatnál, különös figyelmet és gondosságot igényel a fogadótól. A paraziták jelenlétének és diagnózisának jelei. Míg a férgek a lárva állapotában vannak, a tünetek nem éreznek magukat, közvetett jelek jelennek meg az idő múlásával.

Ha sikerül ezeket az "ugráló géneket" gátolnunk, vagy majdnem teljesen kikapcsolnunk, az élettartam-növekedéshez vezet. Ezt a hatást a gyakorlatban is bemutatták, egyelőre viszonylag egyszerű férgek példáján. A Genetikai Tanszék vizsgálatai azt is kimutatták, hogy az ugráló gének férgektől ugrálva aktiválódását a DNS kémiai átalakulása eredményezi.

A Caenorhabditis elegans, a a legegyszerűbb férgek egyike, amelyen a kísérletek zajlanak. Készítette: Bob Goldstein Humán alkalmazhatóság Bár a férgek és az ember anatómiai felépítése ránézésre is nagyon-nagyon különböző, a genetikai és sejttani működésük alapjai nagyon hasonlóak, sok esetben azonosak a két fajban.

A férgeken végzett genetikai kísérleteket részben emiatt is díjazták kétszer, ben és ban orvosi Nobel-díjjal, majd ban egy ilyen kutatási eredmény kémiai Nobel-díjat ért.

férgektől ugrálva

Az élővilág sejt-szintű folyamatai annyira hasonlóak, hogy a férgeken és muslicákon nyert új információk szinte majdnem mindig igazolhatók emlősökben is. Innen két kutatási irány kínálkozik — mondja Vellai Tibor — egyrészt ha sikerül blokkolni az ugráló géneket egy élőlényben, akkor az extrém hosszú életkort is elérhet.

Számítógépvírusok: Jönnek a férgek

A másik lehetőség viszont pont az, hogy a nem kívánt, káros pl. A téma iránt érdeklődő diákoknak pedig javasoljuk az ELTE biológia alapszakára történő jelentkezést.

Az emberi test egy genetikai csatatér Milyen férgek vannak az emberben kromoszómákkal.

Hasonló cikkek.