Anisakid paraziták, Navigációs menü
Az Anisakis féreg olyan parazita, amely kellemetlen fertőzést okozhat az emberekben, akik élvezik a nyers halakat. Ez 2 cm hosszú, és néha köhögött fel, miután bevették nyers vagy alulgarházott halat. Faj neve: Anisakis simplex A mikroba típusa: parazita fonálféreg kerekférgesség Hogyan terjed Az Anisakis simplex komplex életciklusa, amelyben az emberek egy véletlenszerű gazda. Felnőtt férgeket találnak a tengeri emlősök gyomrában, és a tojásaik a székletben vannak.
Gusztustalan meglepetés rejtőzött a frissen vásárolt halfilében Origo Felicia-Miracle Cipolla még július közepén vásárolta a lazacfilét egy kaliforniai áruházban.
Amikor hazaért, ő és családtagjai azt vették észre, hogy valami mozog a csomagolás alatt.

A tekergő kis állatok átlátszó testű férgecskék voltak, amik tucatjával mászkáltak a frissen vásárolt halfilén. Toxoplazma kezelését parazitafajt mostanáig nem sikerült rendszertanilag pontosan beazonosítani, annyi azonban biztos, hogy a fonálférgek Nematoda törzsébe tartoztak.

Számos fonálféregfaj fertőz halakat, tengeri emlősöket, vagy mindkettőt, emberre azonban igazán az Anisakis nemzetség parazitái jelentenek komolyabb veszélyt. Anisakiasist okoznak, ami erős hasi fájdalommal járó életveszélyes betegség, az állatok tulajdonképpen keresztülfúrják magukat a bélfalon, így a kór gyógyításához a férgeket műtéti úton kell eltávolítani a testből.

Több gazdaszervezeten is keresztülmennek A parazita életmódot folytató tengeri férgek életciklusa több fázisból áll össze.
Az első fázis során a vízben szabadon sodródó peteként léteznek, amelyek idővel apróbb lárvákká úgynevezett 2-es fejlődési fokozatú lárvákká fejlődnek. Ezeket az apróbb lárvákat rákok eszik meg, ők lesznek a köztes gazdák, amikben a lárvák tovább növekednek 3-as fejlődési fokozatú lárvák. Végül a fertőzött rákokat halak vagy más nagyobb tengeri lények fogyasztják el.
Bennük a lárvák végül kifejlett fonálférgekké válnak, amik már szaporodni is képesek. Az emberi emésztőrendszerben csak és kizárólag a 3-as fejlődési fokozatú lárvák maradnak meg, amiket legnagyobb eséllyel hallal viszünk be szervezetünkbe.
Csak megfelelően elkészített vagy tárolt tengeri élőlényeket fogyasszunk Mit lehet tehát tenni, hogy elkerüljük a nem kívánatos fertőzéseket?

A szakértők azt tanácsolják, hogy akik tartózkodnak a nyers tengeri étkektől, azok legkevesebb 15 másodpercig, és legalább 63 Celsius-fokos hőmérsékleten főzzék az ételt. Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak anisakid paraziták alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 anisakid paraziták, lakossági fagyasztóban legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt az ipari fagyasztók nagyjából — 37 Celsius-fokon működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek.
Közben Európából emberre is veszélyes parazitákkal fertőzött halakról érkezett hír: Magyarország sem érezheti magát biztonságban. A két hónappal ezelőtti mérgezett marokkói paprika botránya kapcsán Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő szigorúbb európai élelmiszerbiztonsági fegyelem mellett emelte fel a szavát Brüsszelben, ugyanakkor körvonalazódni látszik az újabb kínos ügy: fonalférgekkel fertőzött tengeri halakról szólnak a hírek a kontinensen. A KétesÁruk. A tengeri halfajták hasi szerveiben gyakran élősködnek nagy méretű élősködők, a különféle Anisakis fajok egyedei.